Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
"Az Apád/Anyád vagyok, nem a haverod!"
2016. október 09. írta: Németh Janka

"Az Apád/Anyád vagyok, nem a haverod!"

....típusú szülők

 

Szeretnéd, hogy a gyerek félelmből tiszteljen? Szeretnéd, hogy azért szeressen, mert Te vagy a szülő...és semmi másért? Remek! Akkor húzz fel magadra egy Szülő maszkot, és ne is engedd, hogy ellásson mögé.

A lényeg... soksor hallottam már barátok szüleitől a következőt: "..mert nem a haverod vagyok, hanem az Apád/Anyád! Miért is vársz ezért több tiszteletet? Ja, csak mert Te neveled? Az a rossz hírem, hogy ettől még nem fog tisztelni, sőt. Ezzel semmi mást nem fogsz elérni hosszútávon, csak azt, hogy még a haverját is jobban fogja tisztelni, vagy a haverjának az Apját/Anyját, aki KÉPES barát lenni. Irigy lesz. Féltékeny. Aztán mérges lesz, hogy Te miért nem vagy olyan. Miért nem vagy képes közel engedni magadhoz?

 

via GIPHY

 

 

Nyugodtan játszhatod ezt egy ideig, de gondolj bele.... ezzel egy olyan kapcsolatot fogsz elérni a saját gyerekeddel, mint egy Főnök-alkalmazott. Lehet jól megvannak, lehet bírják is egymást, de MINDIG ott lesz egy láthatatlan fal, ami elkülöníti az "alacsonyabb" rendűt a felettesétől. Nem fog veled humorizálni...legalábbis őszintén nem. Nem fog elárulni bizalmas titkokat, és nem veled fogja kibeszélni a többieket, hanem Téged fog kibeszélni másokkal. És Te nem is kérheted ezt tőle, mert saját magad döntöttél úgy, hogy kívülről akarod szemlélni a gyerek életét, és majd Te közbeszólsz, ha úgy látod gáz van, de hiába, mert maximum azért teszi, mert megszokta, hogy Te vagy a főnök. "A jó alkalmazott szót fogad a felettesének" elv alapján. Hogy mennyire lesz valaha így bensőséges kapcsolatod a gyerekkel? Soha...

via GIPHY

 

Az én szüleim addig voltak szülő státuszban, amíg megtanítottak járni.Amíg el kellett végezni a szükséges szülői munkát, mint például az illemtan. Nehéz eset voltam iskolás koromban, és le a kalappal előttük. Akármikor bajba keveredtem, nem leszidtak, hanem megkérdezték, miért, és hogy semmi baj, csak legközelebb erre, meg erre figyeljek, és akkor nem lesz belőle ekkora gond.( véletlen rongálás, iskolából lógás, dühkitörések stb...)

Hagyták, hogy GYEREK legyek, aminek nélkülözhetetlen vele járója a szemtelenség, pimaszkodás, bajba keveredés, és a kosz. Egy gyerek ettől gyerek. Hagyd hogy játsszon, neki még az élet egy nagy játszótér, ne rontsd el ezt az élményt a tettek jogi következményeinek a felsorolásával. Aztán ha túlzásba viszi, akkor mondd meg, hol húzódik az a bizonyos határ. De ne köss rá pórázt, azzal nem fékezel meg egy gyereket, maximum agresszívabbá válik, már ne haragudjatok meg a hasonlatért, de mint egy kiskutya.( A szó legnemesebb értelmében) Lehet, melletted elüldögélne, de ha pórázt teszel rá, biztos azonnal menni akar.

Amit a szüleimtől tanultam ezzel:

 

  1. Kommunikáció mindennek az alapja.
    Ha a gyereken látod, hogy nincs kedve iskolába menni, akár lelki bajok miatt, (amiről lehet nem is tudsz) inkább igazold le neki, és maradj vele otthon beszélgetni. Ha nem tanult egy dogára, inkább mondd neki hogy ha lógni akar, ne az utcán tegye egyedül, hanem menjen nyugodtan haza, és megbeszélitek. Az otthona legyen mindig egy biztos pont.

  2. Tiltással nevelsz profi hazudozókat.
    Nem mehet el ide-oda találkozgatni a barátokkal? De el fog menni. És még csak nem is fogod tudni, hol van és kikkel.

     

    via GIPHY

    Nem találkozhat a barátnőjével/barátjával, mert tanulnia kell másnapra? ...Nem fog tanulni...a tiltott személyre fog gondolni, és ha már régóta tolod ezt a stílust neki, valószínűleg a földet is átrágja majd, hogy ellóghasson este.Vagy neten beszélgetnek. Mindegy, nem fog tanulni.

  3. Bízz benne, hogy ő is megbízhasson benned. A bizalom fontos alapja annak, hogy közel engedjen magához, és hagyja, hogy megismerd. Ellenkező esetben könnyen megeshet, hogy a gyerek akit otthon látsz, a házból kilépve lehet csak önmaga.

    via GIPHY

  4. Ne kezeld hülyegyerekként. Bízz benne, hogy okos, és értelmes, és fel tudja mérni a helyzetek súlyosságát. Legalább add meg neki az esélyt. Ha nem akar tanulni, mert éppen fontosabb dolgok vannak az életében, mint a haverok, és a szerelem, valószínűleg gyenge éve lesz, lehet, haragudni fognak rá a tanárok, de könyörgöm! Majd kijavítja. Lehet, nem akar fősuliba menni, hanem egy szabadszellemű kreatív életművész lesz, aki lehet majd csapong ide-oda, mert nem találja a helyét.De minden egyes csapongásnál önmaga lehet. Mindegy milyen élethelyzetben van, csak legyél ott neki, és segíts a pro-kontra érvekkel. De ne nézd le.Higgy benne, hogy tudja mit csinál, és akkor ő is hinni fog magában.

  5. via GIPHY

     

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://csaladbarat.blog.hu/api/trackback/id/tr2611782513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása